Dere Islahı ve Taşkın Koruma

Ülkemizde hızlı şehirleşme sonucunda yerleşim yerlerinden geçen akarsular sıkça taşkınlara yol açmaktadır. Bunların başlıca nedenleri, yüzeysel akış katsayılarının büyümesi sonucunda aynı şiddetteki sağanakların daha büyük yüzeysel akış oluşturması, akarsu taşkın yataklarının kaçak yapılaşma dolayısıyla işgale uğraması ve su seviyelerinin artması ve akarsu morfolojinin değişime uğramasıdır. Kırsal bölge akarsularında da benzer sorunlar bulunmaktadır. Ormanların hızlı bir şekilde yok edilmesi, hatalı tarım uygulamaları, akarsu yataklarından kum alınması akarsu morfolojisinde önemli değişikliklere yol açarak taşkınlara zemin hazırlamaktadır.

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu, inşaat ve ulaşım maliyetlerinin düşük olduğu verimli topraklara sahip düz alanlarda yoğunlaşmıştır. Bu alanlar belirli zaman periyotları içerisinde taşkın tehlikesi yaşar, ulaşım altüst olur ve şehir yaşamı zarar görür. Mala ve cana zarar veren ve zamanla çabuk değişen yüksek akım veya su seviyesi, taşkın olarak adlandırılabilir. Taşkın zararları, taşkın sularının ve bunların taşıdığı katı maddelerin can, mal ve hizmetlerde doğrudan veya dolaylı verdikleri zararlardır. Taşkın kontrolü ise taşkın zararlarını azaltmak veya bütünüyle önlemek için yapılan çalışmalar bütünüdür. Bunu yaparken yapıların tasarımında, kabul edilebilir maliyetler içinde kalmak şartıyla, meydana gelme olasılığı en büyük olan taşkına göre koruma yapılır.

Erzincan Vasgirt Deresi Islah ve Rekreasyon Çalışmaları

Akarsu düzenlemesinde göz önünde bulundurulacak başlıca hususlar şunlardır: Havzanın büyüklüğü, iklim ve meteoroloji ile ilgili hususlar, jeolojik durum, yüzey şekilleri ve arazi yükseklikleri, toprak durumu, bitki örtüsü, tarım ve orman alanlarından yararlanma, havzanın durumu, ekolojik durum, toprak erozyonu, katı madde kaynakları ve yamaç kaymaları, genel ekonomik durum, meskûn yerler, endüstri ve ulaşım durumu.

Taşkın zararlarını azaltmak veya tamamen önlemek için alınacak yapısız ve yapılı birçok önlem mevcuttur. Bunlar; taşkın bölgesinde yapılaşmayı önlemek ve yalnız belirli faaliyetlere izin vermek, kurtarma ve kaçırma faaliyetlerinin planlanması, taşkın bölgesini geçici olarak boşaltmak veya tecrit etmek, akarsu düzenlemesi ile yatak tabanını alçaltmak veya kesitteki hızları artırmak, taşkın sularını taşkın kanalları veya yargınlarla bölmek, taşkın geciktirme havuzları, sel kapanları ve barajlar gibi biriktirme tesisleri ile taşkın sularının bir kısmını geri tutarak taşkın pik akımlarını azaltmak, sedde, taşkın duvarı veya kapalı bir mecra yardımıyla taşkın alanlarının belirli bir taşkın yatağında tutmak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Azman Deresi Islahı

For this reason, it has been a necessity of modern engineering to plan the green areas and service roads on both sides of the stream as sewer lines that will collect the waste water on both sides of the stream and the breathing areas of the city as well as the stream that will drain the rain water.

Ankara Çayı Islahı ve Rekreasyon Projesi

Dere ıslah projeleri, esas olarak yağmur suyu drenaj şebekeleri tamamlanan bölgelerdeki tüm yağmur sularını toplayarak denize ulaştırmaları amacıyla yapılması gereken projelerdir. Ancak yerleşim bölgelerindeki atık sular ne yazık ki derelere deşarj edilmekte ve dereler çevrenin kirlenmesi sonucunu doğurmaktadır. Bu nedenle, yağmur sularını drene edecek derenin yanı sıra derenin her iki yanındaki atık suları toplayacak kanalizasyon hatları ve kentin nefes alacak bölgeleri olarak derenin her iki yanında yeşil alanlar ve servis yolları planlanmalıdır.

Erzincan Vasgirt Deresi Islah Projesi Uygulaması

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Azman Deresi Islahı ve Rekreasyon Projesi

Afyonkarahisar Büyükmenderes Deresi Islah Projesi

Ankara Çayı Islahı ve Rekreasyon Alanı Projesi